Sagan vyhral preteky E3 Harelbeke v Belgicku

28.03.2014 Celý región

Harelbeke 28. marca (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan triumfoval v piatkových pretekoch E3 Harelbeke. Jazdec stajne Cannondale si tak na 212 km dlhej prvej jarnej klasike v Belgicku vylepšil vlaňajšie druhé miesto. Sagan sa presadil v špurte štvorčlennej vedúcej skupinky, keď v cieli predstihol druhého Holanďana Nikiho Terpstru a tretieho Brita Gerainta Thomasa. Pre dvadsaťštyriročného pretekára to bolo už tretie tohtosezónne víťazstvo. Predtým triumfoval v 4. etape Okolo Ománu a v 3. etape na Tirreno–Adriatico, kde zároveň vyhral aj bodovaciu súťaž.

Sagan sa v cieli podelil o víťazstvo s celým tímom Cannondale: "Chcem sa poďakovať tímu a špeciálne tomu kolegovi, ktorý má rovnako veľký bicykel ako ja a asi po sto kilometroch sme si ich vymenili," povedal po medailovej ceremónii.

"Nemyslel som si, že preteky sa vyvinú dobre, ale čím ďalej som sa cítil lepšie a lepšie. Finále bolo ťažké a bolo tam veľa pádov. Na stúpaní Oude Kwaremont, keď sme dobehli úvodný únik, zaútočil som, aby som vytvoril malú skupinku a nakoniec sa nám podarilo prísť až do cieľa. Som rád, že som vyhral, pomohlo mi to odraziť sa späť po Miláno - San Remo," citoval ho portál cyclingnews.com.

Pelotón musel počas vyše 200-kilometrovej trasy zvládnuť až 17 stúpaní a zradné dlažobné kocky, takzvané mačacie hlavy. To všetko na úzkych, miestami len prašných cestách, takže preteky od úvodu sprevádzali aj pády. Kanaďana Sveina Tufta museli po jednom z nich odviesť do nemocnice.

Asi 25 km po štarte sa od hlavného pola odtrhla pätica Maxime Daniel, Jerome Cousin, Florian Senechal, Jay Thomson a Laurens De Vreese, ktorá si postupom času vytvorila asi päťminútový náskok. Pelotón ich však postupne dobiehal. Jeden z favoritov na celkový triumf Sagan mal asi 70 km pred cieľom technické problémy a musel meniť bicykel, no zakrátko bol späť na čele prenasledovateľov.

Náskok pätice rýchlo klesal a asi 30 kilometrov ich už ostatní dobehli. Potom sa na čele vytvorili dve skupinky. V prvej štvorčlennej sa ocitol Sagan spolu s Nikim Terpstrom, Geraintom Thomasom a Stijnom Vandenberghom, ktorí si vytvorili vyše 40-sekundový náskok pred prenasledovateľmi na čele s obhajcom prvenstva Fabianom Cancellarom. Päť kilometrov pred cieľom bolo jasné, že o víťazovi sa definitívne rozhodne medzi vedúcou štvoricou. Najprv sa o únik pokúsil Terpstra, po ňom aj Vandenbergh, ale ďalší dvaja ich do ničoho nepustili. V záverečnom špurte už dominoval Sagan, ktorý predviedol svoju rýchlosť a trojici konkurentov nedal žiadnu šancu.

Vlaňajší víťaz Cancellara zo Švajčiarska prišiel do cieľa na deviatej priečke. Ďalší dvaja slovenskí reprezentanti na štarte Martin Velits v drese Omega Pharma - Quick-Step a Michael Kolář z tímu Tinkoff-Saxo preteky nedokončili.

výsledky:

1. Peter SAGAN (SR/Cannondale) 4:56:30 h, 2. Niki Terpstra (Hol./Omega Pharma - Quick-Step), 3. Geraint Thomas (V.Brit./Sky), 4. Stijn Vandenbergh (Belg./Omega Pharma - Quick-Step) všetci rovnaký čas, 5. Sep Vanmarcke (Belg./Belkin) +1:30 min, 6. Tony Gallopin (Fr./Lotto) rovnaký čas, 7. Borut Božič (Slovin./Astana) +1:40, 8. Tyler Farrar (USA/Garmin), 9. Fabian Cancellara (Švaj./Trek), 10. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing) obaja rovnaký čas, ... Martin VELITS (SR/Omega Pharma - Quick-Step) a Michael KOLÁŘ (SR/Tinkoff-Saxo) nedokončili
 

Vyberte región